Ključne kompetence uspešnih ljudi

Ne glede kateri trening boste izbrali, vsi treningi izhajajo iz temeljev psihološkega koncepta Teorije izbire, ki ga je opredelil priznani ameriški psihiater dr. William Glasser.

Kaj je Teorija izbire?

Teorija izbire je psihologija notranjega nadzora, ki razlaga kaj in kako sprejemamo tiste izbire, ki določajo našo življenjsko pot. Temelji na prepričanju, da vsak posameznik svet zaznava drugače, pri čemer je mišljenje in posledično tudi vedenje posameznika proizvod lastne svobodne izbire, saj neposredno lahko nadziramo le svoje misli in dejavnosti in si prizadevamo za dosego tistih ciljev, ki nam pomagajo pri zadovoljevanju lastnih potreb. Poudarja tudi pomembnost medosebnih odnosov kot temelja dobrega (duševnega) počutja posameznika in nam daje priložnost, da naredimo vse, kar je v naši moči, da izboljšamo omenjene odnose.

Tako s pomočjo treninga v Potendu ne boste razvijali le izbrane kompetence, ampak boste ob tem imeli možnost priti v stik z lastnim razumevanjem sveta iz vidikov kot so, kdo je odgovoren za moj razvoj, kaj je v moji kontroli in kaj imam vedno moč izbrati, ne glede na situacijo.

Zakaj so Potendo kompetence namenjene prav vam?

Trening soočanja z zahtevnimi situacijami je namenjen vsakomur, ki se želi naučiti kako ostati osredotočen, ne glede na izzive iz okolja. Osredotočenost pomeni potencial za večjo uspešnost. Vsak si želi, da bi bil v nečem še boljši.

Osredotočenost pomeni izrazito izboljšanje počutja, saj umirja in stabilizira naš um in celostno vedenje.

Ciljna usmerjenost

Opažate, da vam na poti do cilja zmanjka motivacije? Ne veste, kako si zastaviti cilj, da bi lahko spremljali lasten napredek pri njegovem uresničevanju? Težko prepoznate smisel v določenih nalogah ali ciljih? Gresta negotovost in odgovornost pri vaših ciljih z roko v roki?

S pomočjo treninga Ciljna usmerjenost lahko prepoznate stratega v sebi in najdete svojo pot, s katero boste z večjo gotovostjo in učinkovitostjo zasledovali zastavljene cilje. Oblikovanje cilja? Brez problema, v Potendu boste lahko to veščino trenirali do samega mojstrstva. Ter kaj je ob vsem tem ključno – osvojili boste učinkovito usklajevanje tako odnosov kot ciljev.

Delegiranje

Vam predstavlja posredovanje nalog sodelavcem nočno moro? Težko prepoznate naloge, ki bi jih lahko potencialno delegirali? Se sprašujete, ali so dovolj odgovorni, ali imajo potencial, znanje, veščine, ali jim sploh lahko zaupate? Kako naj potem vidite smisel v delegiranju?

Ne le da ima delegiranje smisel, ima celo ključno vlogo za vaš nadaljnji razvoj. Slednje pa boste lahko ponotranjili ravno s pomočjo treninga Delegiranje, v katerem boste spoznali katere naloge delegirati, komu delegirati ter kako učinkovito delegirati. Trenirali se boste v krepitvi zaupanja sodelavcem, razvijali konstruktiven odnos do napak. Znali boste ustvariti pogoje, v katerih bodo lahko sodelavci zase prepoznali smisel v delegiranih nalogah. Ob vsem tem pa boste še bolje spoznali lastne sodelavce ter delovali v smeri krepitve kakovostnih odnosov.

Komunikacijske spretnosti

Se srečujete z izzivom, kako na delovnem mestu posredovati lastne potrebe, želje, pričakovanja? Opažate, da pogosto med pogovorom pravzaprav ne veste, o čem govori sogovornik? Je vaš obraz prej odprta knjiga kot poker faca? Vam je težko komunicirati z določenimi osebami?

Rešitve zase lahko najdete v treningu Komunikacijskih spretnosti, kjer boste lahko trenirali veščine tako verbalne kot neverbalne komunikacije, raziskovali lastno razumevanje komunikacijskih vedenj, iskali učinkovito pot, kako komunicirati s težavnejšimi sogovorniki ter ob tem ohraniti spoštljivo vedenje, pilili veščine usklajevanja in učinkovitega posredovanja informacij.

Operativnost

Se kdaj srečate z izzivom, kako začeti z delom, pa nimate vseh potrebnih informacij? Ali obratno – naredite delo še preden vam je dodeljeno, a potem opazite, da delo ni tako kakovostno, kot bi lahko bilo? Težko zaupate lastnim odločitvam? Vam vsaka nova naloga predstavlja stres?

V treningu Operativnosti se boste lahko posvetili vsem zgoraj omenjenim izzivom in še več – spoznali se boste s konceptom zagrizenosti, razvijali lastno vztrajnost, prepoznali, kaj je v vaši moči in odgovornosti ter raziskovali lastna pričakovanja v povezavi z delom, cilji in razvojem. Krepili boste svoj pozitivni odnos do dela ter se trenirali v asertivnosti.

Timsko delo

Raje sami opravite delo kot, da bi se usklajevali v timu? Vidite izziv v sodelovanju različnih osebnosti v timu? Vam je težje priznati lastne napake, ali sprejeti napake drugih? Ocenjujete, da večini ljudi ni vredno zaupati? Vztrajate pri svojem, tudi na račun odnosov ter nastanka konflikta v timu?

S pomočjo treninga kompetence timskega dela v Potendu lahko razvijate veščine kot so usklajevanje v timu, ustvarjanje pogojev za kakovostno sodelovanje, vzpostavljanje in gradnja zaupljivega odnosa, učinkovit pristop k napakam, vztrajnost za skupno zasledovanje ciljev... Vse skupaj pa vam bo omogočilo prepoznavanje pomena timskega dela za kakovostno izpeljavo visokih, zahtevnih in kompleksnih ciljev.

Učinkovita povratna informacija

Menite, da obstaja pravi trenutek za kritiko? Radi ugriznete v sendvič tehniko? Se vam kdaj zgodi, da pozabite posredovati sodelavcem povratno informacijo? Ali pa jo zgolj neradi posredujete? Jo morda posredujete le takrat, kadar kaj ni dovolj dobro narejeno?

Kako, kdaj in s kakšnim namenom podajamo povratno informacijo je ključno iz vidika kakovostnega zasledovanja ciljev ter razvoja pri delu. S pomočjo treninga Učinkovita povratna informacija v Potendu trenirate kako, kdaj in zakaj ter ob tem razvijate razumevanje, zakaj kritika ni nikoli učinkovita povratna informacija, zakaj se hvala pod mizo ne "vala" in kakšno težo ima pohvala. S pomočjo tega treninga lahko razvijete veščine, ki jih boste uporabljali v prid ustvarjanja pogojev za kakovostno delo sodelavcev ter zasledovanje visokih ciljev.

Čustvena inteligenca

Je vaš izziv ustrezno izraziti to, kar čutite? Imate kdaj občutek, da vas vodijo vaša čustva in nad njimi nimate kontrole? Se sprašujete, zakaj je kdo ob vas kdaj vznemirjen medtem, ko sami ne opazite, da bi bilo kaj narobe? Vam je težko prepoznati lastno čustvovanje in govoriti o njem?

Čustvena inteligenca je ena ključnih kompetenc, ki nam omogoča, da gradimo medosebne odnose višje kakovosti, učinkovito delujemo v stresnih situacijah, rešujemo konflikte ter razumemo bolje tako sebe kot druge. V treningu se boste potopili v globine čustvovanja ter ob tem razvijali boljše razumevanje človeškega vedenja, tako na delovnem mestu, kot tudi izven njega.